Unelmista totta

Kaikilla ihmisillä on unelmia. Ja unelmat voivat toteutua, jos niihin uskoo ihan oikeasti ja

Iltamaisema kuvattuna nykyisen kartanon portailta.

Iltamaisema kuvattuna nykyisen kartanon portailta.

tahtoo.

Olen toteuttanut jo kauan sitten unelmani lapsuuteni maisemissa Janakkalassa, Rehakan kylässä. Kunnioituksena ja kiitoksena menneille sukupolville, iloksi tuleville.

Sydänlämmin kiitos kuuluu isoisälleni Karl Hjalmar Göösille, mummilleni Edit Göösille ja äidilleni Kaarina Göösille ja tädilleni Hellevi Göösille. Ilman heitä ei olisi koskaan syntyntyt Klemolan kartanoa.

AIKANSA EDELLÄKÄVIJÖITÄ – IRJALASSA JA KLEMOLASSA

Klemolan kartanon historia juontaa juurensa Irjalan kartanosta. Irjalan ensimmäinen omistaja oli tarmokkaana Hämeenlinnan pormestarina vuosina 1766-1800 tunnettu Gottlieb John. Hänen vaimonsa oli Teresia Gygnaeus Janakkalan Leppäkoskelta, Uno Gygnaeuksen sisar. Avioliitosta syntyi tytär Fanny.

Fanny Göös oli edelläkävijä ja tienraivaaja. Eno Uno Gygnaeus lähetti hänet Sveitsiin opiskelemaan.Tarmokkaana ja arvostettuna naisena hän perusti Jyväskylän seminaarin ja toimi sen johtajattarena vuosina 1863-1867. Jyväskylässä hän tapasi Jyväskylän seminaarin voimistelun lehtorin Karl Gustaf Göösin. Avioliitosta syntyivät lapset Arvid Kuha (suomentanut nimensä Göösistä), Elsa Göös, Teresa Göös ja Karl Hjalma Göös.

Fannylle merkitsi kaikkissa muodoissaan sivistys erittäin paljon. Hän piti tärkeänä ihmisten kouluttautumista ja edisti koulujen perustamista Janakkalaan. Hän lahjoitti tonttimaata Hyvikkälän kansakoulun perustamista varten.

Karl Gustaf Göös oli toiminnan ja tekemisen taikuri. Nopealiikkeinen, rohkea ja alati uutta etsivä.Hän perusti Alexander Weilinin kanssa kirjapaino Weilin & Göösin vuonna 1872.

Karl Gustaf Göösin kuolemasta tulee nyt SUOMI100 -juhlavuotena kuluneeksi 100 vuotta. Fanny Göös kuoli vuonna 1918.

Irjalan omistus siirtyi tyttärelle Elsa (os.Göös) ja Oskar Möllerille 1923. Erik Möllerin omistukseen Irjala siirtyi 1962.  Pia Möller sekä Erik Möllerin tytär Maria Möller omistivat myös Irjalan, nyt omistaja on vaihtunut.

IRJALA JAETAAN – SYNTYY KLEMOLAN KARTANO

Karl Hjalmar Göös sai perinnöksi maata ja perusti Klemolan kartanon vuonna 1923. Hjalmar Göös suunnitteli itse Klemolan kaikki rakennukset päärakennusta myöten. Klemolan kartanon päärakennus paloi 1942.

Klemola oli toimiva maatila. Suvun perintönä siirtynyt mieltymys sivistää itseään näkyi myös Klemolan hengessä. Kartanossa oli kirjasto ja kaikki saivat käyttää sitä.

Karl Hjalmar Göösin kuoltua vuonna 1939 tila siirtyi Edit Göösin omistukseen ja hänen kuolemansa jälkeen Kaarina Göösille. Suvun kesäpaikkana Klemola on ollut vuodesta 1954 lähtien. Kaarina Göös kuoli 1999. Nyt paikan omistaa hänen tyttärensä Elisa Göös.

KLEMOLA SYNTYY UUDESTAAN

Unelmani lapsuudestani saakka on ollut, että Klemolan mailla voisi joskus olla sellainen paikka, missä kaikenikäisillä ihmisillä, kaikenlaisilla ihmisillä olisi tilaisuus nauttia luonnosta, jakaa Klemolan henkeä. Olisi paikka, missä rauhoittua, olla hiljaa, koota itsensä. Voimistua ja voimaantua.

Unelma on toteutunut 2000 -luvun alussa. Klemolassa on uusi päärakennus, Majatalo Willa Göös ja vanhasta viljakuivaamosta korjattu kappeli.

Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä. Hepr.13:2

Willa Göös -majatalosta on moneen

peura1Majatalo Willa Göös sijaitsee Janakkalassa Rehakan kylässsä historiallisen Klemolan kartanon mailla. Kaikki on lähellä.Tervakoskelle 9 km, Hämeenlinnaan 25 km, Turenkiin 15 km…Helsingistä matkaa on alle 100 km.

Kun saavut perille, luonto on sinua vastassa. Peurat, hirvet, ketut, jänikset, joutsenet, kurjet…

Voit kaikessa rauhassa asettua taloksi ystäviesi, sukusi, työkavereiden… kanssa.

Majatalo Willa Göös tarjoaa hyvät puitteet juhlille, kokouksille, majoittumiselle. Täällä voit viettää myös yksilöllisiä häitä ja ristiäisiä omassa tunnelmallisessa kappelissa.

Willa Göös tarjoaa tilat käyttöösi. Ruokailut voit joko hoitaa itse tai käyttää seudun pitopalveluja.

Sydämellisesti tervetuloa!

Majatalon Mahtikolli

Majatalon Mahtikolli Wäinö Hjalmar Göös tuli metsästä sateisina syys-lokakuun päivinä

Wäinö 11.9.2001-22.1.2018

Wäinö Hjalmar
11.9.2001-22.1.2018

vuonna 2001 tarkastelemaan maisemia Klemolaan. Ensin leikkimökin polulle, sitten polulle kellien vatsaansa näyttäen. Ihan kuin olisi sanonut: ”Ota minut ja päästä kotiin”

Useina viikonloppuina toistuivat samat rituaalit. Ruokaa oli rappusilla, se syötiin ja sitten menttin takaisin metsään. Mutta eräänä myrskyisenä sateisena iltana, Wäinö tuli sisään. Jäi yöksi, tuli viereeni nukkumaan, pissasi aamulla lattialle ja lähti ovesta metsään.

Kunnes lokakuun kylmät ilmat toivat hänet lopullisesti kotiini. Kummitätien avustuksella hänet hoidettiin leikattavaksi ja tohtori tuli oikein kotiin operaation tekemään. Naps. Villikissasta tuli kotikissa. Ja hänelle pidettiin kunnon ristiäiset shampanjan kera! Nimeksi tuli Wäinö Hjalmar Göös.

Alkuun monet pelkäsivät Wäinö juuri suuren koon ja tietynlaisen elämäimen määrätietoisuuden vuoksi. Minä en koskaan häntä pelännyt. Olinhan lapsena toivonut tiikerinpentuja ja leijonanpentuja. Niitä ei koskaan tullut, mutta nyt äiti tuolta ylhäältä lähetti minulle Wäinön.

Kuusitoista vuotta Wäinö on ollut parhainta elämässäni. Hieman on remppaa jaloissa ja munuaisissa, mutta ruokavaliolla ja lääkkeillä mennään. Ja könkätään yhdessä raput alas,Wäinö edellä katsoo, että tuleeko se sieltä, pääseekö se, minä olen jo ulkona…

Asiakkaani Willa Göösissä ovat ihastuneet Wäinöön. Wäinö on sosiaalinen, utelias. Haluaa tietää mitä tontilla tapahtuu. Metsästää hiiriä, oravia, jäniksenpoikasia. Kissalle kehittävää maastoa. Petohan kissa on, mutta kuitenkin herkkinä hetkinään niin herkkä ja ajatteleva, näin ainakin ajattelen.