Tarinat

Unelmista totta

Kaikilla ihmisillä on unelmia. Ja unelmat voivat toteutua, jos niihin uskoo ihan oikeasti ja tahtoo. Olen toteuttanut jo kauan sitten unelmani lapsuuteni maisemissa Janakkalassa, Rehakan kylässä. Kunnioituksena ja kiitoksena menneille sukupolville, iloksi tuleville.

Sydänlämmin kiitos kuuluu isoisälleni Karl Hjalmar Göösille, mummilleni Edit Göösille ja äidilleni Kaarina Göösille ja tädilleni Hellevi Göösille. Ilman heitä ei olisi koskaan syntyntyt Klemolan kartanoa.

Aikansa edelläkävijöitä – Irjalassa ja Klemolassa

Klemolan kartanon historia juontaa juurensa Irjalan kartanosta. Irjalan ensimmäinen omistaja oli tarmokkaana Hämeenlinnan pormestarina vuosina 1766-1800 tunnettu Gottlieb John. Hänen poikansa oli Hans Henrik John, hänen poikansa oli Gottlieb Johannes John. Hänen vaimonsa oli Therese Cygnaeus Janakkalan Leppäkoskelta, Uno Cygnaeuksen sisar. Avioliitosta syntyi tytär Fanny.

Fanny Göös oli edelläkävijä ja tienraivaaja. Eno Uno Gygnaeus lähetti hänet Sveitsiin opiskelemaan. Tarmokkaana ja arvostettuna naisena hän perusti Jyväskylän seminaarin ja toimi sen johtajattarena vuosina 1863-1867. Jyväskylässä hän tapasi Jyväskylän seminaarin voimistelun lehtorin Karl Gustaf Göösin. Avioliitosta syntyivät lapset Arvid Kuha (suomentanut nimensä Göösistä), Elsa Göös, Theresa Göös ja Karl Hjalmar Göös.

Fannylle merkitsi kaikkissa muodoissaan sivistys erittäin paljon. Hän piti tärkeänä ihmisten kouluttautumista ja edisti koulujen perustamista Janakkalaan. Hän lahjoitti tonttimaata Hyvikkälän kansakoulun perustamista varten.

Klemolan vanha kartano, joka tuhoutui tulipalossa 1942.
Kartanon navetta ja työläisten asunto vuonna 1925.

Karl Gustaf Göös oli toiminnan ja tekemisen taikuri. Nopealiikkeinen, rohkea ja alati uutta etsivä. Hän perusti Alexander Weilinin kanssa kirjapaino Weilin & Göösin vuonna 1872. Karl Gustaf Göösin kuolemasta tuli SUOMI100 -juhlavuotena 2017 kuluneeksi 100 vuotta. Fanny Göös kuoli vuonna 1918. Irjalan omistus siirtyi tyttärelle Elsa (os.Göös) ja Oskar Möllerille 1923. Erik Möllerin omistukseen Irjala siirtyi 1962.  Pia Möller sekä Erik Möllerin tytär Maria Möller omistivat myös Irjalan, nyt omistaja on vaihtunut.

Irjala jaetaan – syntyy Klemolan kartano

Karl Hjalmar Göös sai perinnöksi maata ja perusti Klemolan kartanon vuonna 1923. Hjalmar Göös suunnitteli itse Klemolan kaikki rakennukset päärakennusta myöten. Klemolan kartanon päärakennus paloi 1942.

Klemola oli toimiva maatila. Suvun perintönä siirtynyt mieltymys sivistää itseään näkyi myös Klemolan hengessä. Kartanossa oli kirjasto ja kaikki saivat käyttää sitä.

Karl Hjalmar Göösin kuoltua vuonna 1939 tila siirtyi Edit Göösin omistukseen ja hänen kuolemansa jälkeen Kaarina Göösille. Suvun kesäpaikkana Klemola on ollut vuodesta 1954 lähtien. Kaarina Göös kuoli 1999. Nyt paikan omistaa hänen tyttärensä Elisa Göös.

Klemola syntyy uudestaan

Unelmani lapsuudestani saakka on ollut, että Klemolan mailla voisi joskus olla sellainen paikka, missä kaikenikäisillä ihmisillä, kaikenlaisilla ihmisillä olisi tilaisuus nauttia luonnosta, jakaa Klemolan henkeä. Olisi paikka, missä rauhoittua, olla hiljaa, koota itsensä. Voimistua ja voimaantua.

Unelma on toteutunut 2000 -luvun alussa. Klemolassa on uusi päärakennus, Majatalo Willa Göös ja vanhasta viljakuivaamosta korjattu kappeli.

Klemolan kartanon lapsia vuonna 1924. Taustalla vanha saunarakennus.
Iltamaisema kuvattuna nykyisen kartanon portailta.

Comments are closed.